Schilderstentoonstelling in Gent: Ateljee Antonius toont zijn kleurrijke werk in Flandria Hotel

23 Sep 2019

Antonius is een schilder die zijn werken maakt vanuit zijn Ateljee in Scharnegoutum, een dorp op het Nederlandse platteland. Zes jaar geleden herontdekte hij zjin passie, en sindsdien is een kleurrijke levensreis begonnen: van experimenteren met nuances van pastelkrijt tot het spreiden van lagen vrolijke acrylverf. Zijn onderwerpen zijn hoofdzakelijk dieren met menselijke kenmerken en emoties. 

Zijn eerste tentoonstelling in Gent zal plaatsvinden in ons hotel, en aangezien we veel van kunst houden hier bij Flandria, hebben we besloten hem te interviewen en meer te leren over zijn kleurrijke werk.

Ateljee Antonius
“Een persoonlijke reis van realistisch naar vrolijkheid”

Van 19/10/2019 tot 15/12/2019
FLANDRIA HOTEL
Barrestraat 3 – 9000 Gent (België)


Waarom hebt u besloten uw werk tentoon te stellen in Gent?

Ruim twintig jaar geleden kwam ik voor het eerst naar Gent, en dat was liefde op het eerste gezicht. De sfeer, de gezelligheid en de cultuur voelden als een warm deken. Sindsdien heb ik er ook vele dichte vrienden gemaakt. Het Flandria hotel is al die tijd mijn (onze) thuis in Gent geweest. Het is er heerlijk wakker worden met de zon op je gezicht en de klanken van Sint-Baafs. Gent geeft me rust en inspiratie. Door middel van deze expositie wil ik Gent als het ware bedanken. 

Kan u de titel van uw expositie, “een persoonlijke reis van realistisch naar vrolijkheid”, verduidelijken? 

De titel kan je op twee manieren opvatten: het realistische verwijst zowel naar mijn kunst als naar het leven, terwijl vrolijkheid staat voor mijn kleurrijke schilderijen en mijn karakter.

Tijdens mijn jeugd was ik een vrolijk, kleurrijk persoon, zowel in uiterlijk als in gedrag, maar ieder mens wordt gevormd door het leven. Na het plotse overlijden van mijn vader, twintig jaar geleden, werd ik steeds ‘grijzer’. Een auto-ongeluk in 2012 met een lastig, langdradig herstel, en het overlijden van mijn moeder in diezelfde periode, maakte alles zwart. Na een lange, moeizame reis kreeg ik langzaamaan mijn kleur weer terug. Dat uit zich dan in mijn huidige, kleurrijke kunstwerken.


Waarom zijn dieren zo’n belangrijk onderwerp voor u?

Dieren zijn eerlijk en laten hun emoties zien. Ze zijn tegelijkertijd ook een goed onderwerp om te experimenteren met kleuren, vacht en huidstructuren. Dit bereikte ik vroeger vooral met pastelkrijt, en nu ook in acryl. Ik wil graag realistisch en kleurrijk het karakter en de emotie weergeven.

Hebt u een favoriete kleur om mee te werken? 

Dit vind ik een heel grappige vraag. Ik probeer om specifieke kleuren te gebruiken voor specifieke emoties, maar omdat ik een gevoelsmens ben, kan het tijdens het schilderen ineens een andere kleur worden. Ik probeer wat ik voel overeen te laten komen met wat ik probeer over te brengen. Hoe dan ook, als ik moet kiezen, is mijn favoriete kleur paars. De mengeling van blauw en rood spreekt me aan: blauwtinten maken een schilderij sprekend, roodtinten maken het krachtiger, en paars creëert mysterie.


Hebt u een specifieke methode voor het creëren van nieuw werk?

Dit varieert heel sterk. Dat kan gaan van een blik die ik vang op straat, over een foto, tot een schilderij van een andere schilder. Neem mijn werk met de chimpansees als voorbeeld; iedereen kent De Kus van Klimt. Het werk straalt liefde, tederheid en geborgenheid uit. In mijn geval probeerde ik bij de chimpansees het gevoel van loslaten of vasthouden over te brengen: gaat het om afscheid voor altijd of zullen we elkaar weerzien, blijven we bij elkaar of gaan we als vrienden uit elkaar? De vragen die in iedere relatie wel eens aan bod komen. Het is dat gevoel van onzekerheid dat ik wil overbrengen. Misschien beïnvloedt deze uitleg je persoonlijke emoties wel bij het zien van dit schilderij. 

Zijn er artiesten waar u zelf inspiratie uit put?

Zoals Prince ooit zei: it’s just around the corner. Mijn inspiratie haal ik uit mensen, dieren, omgeving en verhalen. Prince is een inspiratie voor mij, zijn muziek staat 80% van de tijd op in mijn atelier. Het is heerlijk om met zijn muziek te werken. Een andere kunstenaar waar ik heel blij van word is tevens een goede vriendin: Imke Meester. Soms komt er ook zomaar iemand op mijn pad die een positieve invloed vormt. Zo zat ik even geleden nogal vast met een werk, tot ik bezoek kreeg in mijn atelier en de tip kreeg om eens naar M. Pokora te luisteren. De muziek had precies de energie die ik nodig had om door deze blokkade te breken.


Beschouwt u schilderen eerder als “hobby” of zou u er liefst uw fulltime beroep van maken?

Het is begonnen als hobby in 2012, na mijn auto-ongeluk. Door lessen van Imke Meester, en zelf ook veel uit te vogelen, kreeg ik steeds vaker de vraag om iets in opdracht te maken. Nu ik sinds kort mijn eigen nieuwe stijl heb gevonden, zit ik min of meer op een achtbaan. Mijn werk wordt gezien en gewaardeerd. Ik heb nu nog een “bijbaantje” in een hotel voor enkele uurtjes per week, maar ik hoop dat deze achtbaan nog lang niet stopt, zodat ik fulltime aan mijn passie kan werken. 

Hebt u een toekomstig project in gedachten? Of een project waar u momenteel aan werkt?

Als alles klaar is voor deze expositie, wordt het eerst ‘puin’ ruimen in mijn atelier, en daarna even rust nemen. Mezelf kennende ga ik waarschijnlijk echter gewoon verder. Voor 2019 heb ik nog een aantal hooglanders op de planning staan. Natuurlijk heb ik al volgende projecten in gedachten, de vraag is gewoon waar te beginnen 😂. Het plan is om in 2020 te starten met ‘colors of the wind’: een serie menselijke portretten, uiteraard in mijn nieuwe stijl. Daarbij wil ik mensen portretteren met een verhaal waarbij de haren in de wind dansen.


Als u graag meer te weten wil komen over Antonius en zijn schilderijen, kom dan naar de opening van zijn tentoonstelling in Gent centrum:

Ateljee Antonius
“Een persoonlijke reis van realistisch naar vrolijkheid”

WANNEER?
Van 19 oktober tot 15 December 2019
Ma-Vrij (13:00-21:00)
Za-Zo (13:00-18:00)

WAAR?
Flandria Hotel
Barrestraat 3 – 9000 Gent (België)

PRIJS?
Gratis inkom


KIES HOE U WIL RESERVEREN